Διεύθυνση: Μαραθώνος 1, Αθήνα
ΩΡΛ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΧΑΡΤΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρόσβαση: Μετρό, στάσεις: Ομόνοια (κόκκινη γραμμή), Κεραμεικός (μπλε γραμμή)
Email: karrasclinic@gmail.com
Ωράριο λειτουργίας: Όλο το 24ωρο Χειρουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών καθημερινά 8:00 – 15:00.
ΚΛΙΝΙΚΗ
Το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της κλινικής Καρράς είναι γνωστό ανάμεσα στους συναδέλφους ΩΡΛ , αφού ήταν και συνεχίζει να είναι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που βοήθησε και ακόμη βοηθά ασθενείς σε όλες τις δύσκολες κοινωνικές συγκυρίες στην πάροδο των χρόνων.

Χαλινός γλώσσας

ΑΡΧΙΚΗ/ ΑΡΘΡΑ/ Χαλινός γλώσσας
Τσολαρίδης Παύλος

Τσολαρίδης Παύλος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 201 & Πανόρμου, Αμπελόκηποι, Αθήνα

http://myorl.gr

Tηλ: 6945773077

Clinic

Ο χαλινός της γλώσσας είναι ένας μεμβρανώδης ιστός που βρίσκεται κάτω από την γλώσσα, που την βοηθάει να παραμένει στο κάτω μέρος του στόματος. Αν ο χαλινός είναι τόσο κοντός ώστε να κρατάει την γλώσσα καθηλωμένη προς το έδαφος του στόματος περιορίζοντας τις κινήσεις της θα πρέπει να κόβεται. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σε σχετικά νεαρή ηλικία ώστε ο ασθενής να μην δυσκολευτεί στην ομιλία και στην εκφορά κάποιων φθόγγων.

Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών εμφανίζουν κοντό χαλινό της γλώσσας. Ο μεμβρανώδης αυτός ιστός εκτείνεται σε όλο το μήκος της γλώσσας και να φτάνει μέχρι την άκρη της.

Επιπτώσεις

Ο κοντός χαλινός επιφέρει δυσάρεστες επιπτώσεις στην σίτιση και έπειτα στην άρθρωση του παιδιού καθώς επίσης προκαλεί και το φαινόμενο της αγκυλογλωσσίας. Η αγκυλογλωσσία είναι μια κατάσταση όπου η γλώσσα λόγω κοντού χαλινού, δεν έχει την δυνατότητα να εκτελέσει συγκεκριμένες κινήσεις όπως η προβολή της γλώσσας προς τα έξω και η ανύψωση της γλώσσας προς το φατνιακό τόξο και τον ουρανίσκο. Υπάρχουν περιπτώσεις που το παιδί δεν μπορεί να κινήσει καθόλου την γλώσσα του. Ένα βρέφος το οποίο εμφανίζει κοντό χαλινό της γλώσσας δυσκολεύεται πολύ κατά τον θηλασμό, καθώς η γλώσσα λόγω περιορισμένης κίνησης δεν συμπιέζει ολόκληρη την επιφάνεια του στήθους για να παραχθεί αρκετή ποσότητα γάλακτος.

Ο θηλασμός ενός παιδιού με κοντό χαλινό της γλώσσας είναι αρκετά επώδυνος και για την μητέρα, καθώς η γλώσσα του μωρού δεν φτάνει για να καλύψει τα κάτω ούλα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της θηλής της μητέρας. Ο κοντός χαλινός της γλώσσας επηρεάζει την σωστή ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας και επιπλέον την άρθρωση συγκεκριμένων φωνημάτων όπως είναι το /δ/, /θ/, τα οποία απαιτούν την ικανότητα της γλώσσας για προβολή και τα φωνήματα /λ/ και /ρ/ τα οποία απαιτούν την ανύψωση της γλώσσας στον ουρανίσκο. Η αγκυλογλωσσία δεν επιτρέπει αυτές τις συγκεκριμένες κινήσεις της γλώσσας καθώς ο κοντός χαλινός την κρατά δεμένη στο κάτω μέρος του στόματος, με αποτέλεσμα το παιδί να μην μπορεί να αρθρώσει τα παραπάνω φωνήματα.  

Θεραπεία

Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής ακολουθεί η εκτομή του χαλινού. Αυτή η διαδικασία είναι απολύτως ανώδυνη με μηδαμινή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Έχει διάρκεια περίπου ένα 10λεπτο.

Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης θα αρχίσει να εμφανίζεται ένα μικρό εσωτερικό πρήξιμο κάτω από τη γλώσσα και μία ελαφριά δυσφορία. Τα συμπτώματα θα χειροτερεύσουν τις επόμενες 24-48 ώρες και στη συνέχεια θα αρχίσουν αργά και σταθερά να υποχωρούν. Η φυσιολογική μετεγχειρητική εξέλιξη προϋποθέτει την συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες που θα του έχουν δοθεί, ενώ τα ράμματα αφαιρούνται σε 7 μέρες.

Τελευταία άρθρα από τον/την Τσολαρίδης Παύλος

Ροχαλητό - Υπνική άπνοια
Ροχαλητό - Υπνική άπνοια ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Το ροχαλητό είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο από την κοινωνική άποψη αλλά και από την ιατρική άποψη και τότε είναι…
Αποκατάσταση απόφραξης δακρύων (Δακρυοασκορινοστομία)
Αποκατάσταση απόφραξης δακρύων (Δακρυοασκορινοστομία) Στην εξωτερική γωνία του ματιού παράγονται δάκρυα, τα οποία ενυδατώνουν το μάτι και καταλήγουν στον δακρυϊκό ασκό και εν συνεχεία μέσω του ρινοδακρυϊκού πόρου φτάνουν στη μύτη. Μέσα…
Θυρεοειδεκτομή
Θυρεοειδεκτομή Ο θυρεοειδής είναι ζωτικό όργανο απαραίτητο για τον άνθρωπο. Επομένως η αφαίρεση του δεν πρέπει να γίνεται εφόσον δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Έτσι λοιπόν, μετά από μεγάλη περίοδο επιστημονικών…
Κογχοτομή – Κογχοπλαστική
Κογχοτομή – Κογχοπλαστική Οι ρινικές κόγχες είναι προεξοχές στο εσωτερικό της μύτης και λειτουργούν ως φίλτρα, αποτελούνται από κόκκαλο και καλύπτονται με ρινικό βλεννογόνο. Προκειμένου να μην προκαλείται η…

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

27/05/2016 - Ελένη Ζ.
27/05/2016 - Ελένη Ζ.
29/09/2015 - Χαρίλαος Α.
29/09/2015 - Χαρίλαος Α.
05/04/2016 - Μιχαήλ Λ.
05/04/2016 - Μιχαήλ Λ.
ORL ATHENS CLINIC
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ
ΩΡΛ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ AΘΗΝΩΝ
Το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της κλινικής Καρράς ORL ATHENS CLINIC είναι γνωστό ανάμεσα στους συναδέλφους ΩΡΛ , αφού ήταν και συνεχίζει να είναι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που βοήθησε και ακόμη βοηθά ασθενείς σε όλες τις δύσκολες κοινωνικές συγκυρίες στην πάροδο των χρόνων.