Διεύθυνση: Μαραθώνος 1, Αθήνα
ΩΡΛ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΧΑΡΤΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρόσβαση: Μετρό, στάσεις: Ομόνοια (κόκκινη γραμμή), Κεραμεικός (μπλε γραμμή)
Email: karrasclinic@gmail.com
Ωράριο λειτουργίας: Όλο το 24ωρο Χειρουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών καθημερινά 8:00 – 15:00.
ΚΛΙΝΙΚΗ
Το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της κλινικής Καρράς είναι γνωστό ανάμεσα στους συναδέλφους ΩΡΛ , αφού ήταν και συνεχίζει να είναι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που βοήθησε και ακόμη βοηθά ασθενείς σε όλες τις δύσκολες κοινωνικές συγκυρίες στην πάροδο των χρόνων.

Κογχοτομή – Κογχοπλαστική

ΑΡΧΙΚΗ/ ΑΡΘΡΑ/ Κογχοτομή – Κογχοπλαστική
Τσολαρίδης Παύλος

Τσολαρίδης Παύλος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 201 & Πανόρμου, Αμπελόκηποι, Αθήνα

http://myorl.gr

Tηλ: 6945773077

Clinic

Οι ρινικές κόγχες είναι προεξοχές στο εσωτερικό της μύτης και λειτουργούν ως φίλτρα, αποτελούνται από κόκκαλο και καλύπτονται με ρινικό βλεννογόνο. Προκειμένου να μην προκαλείται η ξηρότητα στον φάρυγγα οι ρινικές κόγχες θερμαίνουν και υγραίνουν τον εισπνεόμενο αέρα.

Όταν είναι υπερτροφικές, εμποδίζουν σημαντικά την αναπνοή. Η υπερτροφία των κογχών είτε υπάρχει εκ κατασκευής είτε δημιουργείται από την αλλεργική ρινίτιδα και από την κατάχρηση των ρινικών αποσυμφορητικών. Η χρόνια φλεγμονή αυτού του καλύμματος, που λέγεται χρόνια ρινίτιδα, συχνά προκαλεί υπερτροφία της κόγχης σε βαθμό που παρεμποδίζει τη ρινική αναπνοή.Όταν υπάρχει σημαντική υπερτροφία των ρινικών κογχών, συνιστάται χειρουργική μείωση του όγκου τους. Αυτή μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως με ραδιοσυχνότητες, λέιζερ, μικροτόμο και με υποβλεννογόνια κογχοπλαστική.

Στην πλειοψηφία των περιστατικών συνυπάρχουν υπερτροφικές κόγχες και στραβό διάφραγμα για αυτό και χειρουργούνται μαζί. 

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση γίνεται με χειρουργικές τεχνικές και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως με ραδιοσυχνότητες, Laser, μικροτόμο και με υποβλεννογόνια κογχοπλαστική. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι η κογχοπλαστική η όποια έχει στόχο την αφαίρεση των τμημάτων της ρινικής κόγχης.
Προτού προχωρήσει ο ασθενής σε επέμβαση στην κλινική θα πρέπει πρώτα να θεραπεύσει την χρόνια ρινίτιδα. Η επαρκής και μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος της ρινικής απόφραξης επιτυγχάνεται σε συνδυασμό της χειρουργικής και φαρμακευτικής μεθόδου. Η επέμβαση γίνεται και με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη μετεγχειρητικά.

Μέθοδοι επέμβασης

  • Η κογχοτομή με Laser χρησιμοποιείται επί πολλά χρόνια για τη μείωση των ρινικών κογχών. Σε αυτή την μέθοδο χρησιμοποιούνται διάφορα είδη λέιζερ, τα οποία ασκούν θερμική επίδραση. Το ελεγχόμενο έγκαυμα που προκαλούν και η ουλοποίηση (διεργασία αποκατάστασης της βλάβης ιστών ή οργάνων, όταν θίγεται η ακεραιότητά τους από τραυματισμό) συρρικνώνουν την κόγχη. Τα τελευταία χρόνια έχει ελαττωθεί η εφαρμογή αυτή γιατί θεωρείται ότι προκαλεί θερμική βλάβη, ειδικά όταν εφαρμόζεται επιφανειακά. Άλλο ένα μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι προκαλεί καταστροφή του λειτουργικού βλεννογόνου.
  • Η κογχοτομή με ραδιοσυχνότητες είναι μια μέθοδος κατά την οποία εφαρμόζονται οι ραδιοσυχνότητες οι οποίες λειτουργούν με ραδιοκύματα. Ο μηχανισμός είναι παρόμοιος με εκείνο της μεθόδου του λέιζερ. Ασκείται το ελεγχόμενο θερμικό έγκαυμα με ένα ειδικό ηλεκτρόδιο το όποιο εισάγεται μέσα στη μάζα της υπερτροφικής κόγχης και οδηγεί σε συρρίκνωση της κόγχης. Το χαμηλό κόστος, η ασφάλεια, η τεχνική ευκολία εφαρμογής και η δυνατότητα επανάληψης είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της κογχοτομής με ραδιοσυχνότητες.
  • Κογχοπλαστική με μικροεκτομή αποσκοπεί στην μείωση του όγκου των ρινικών κογχών που γίνεται με ειδική συσκευή μικροεκτομής (microdebrider). Γίνεται μια πολύ μικρή τομή περίπου δυο χιλιοστών και εισάγεται το εργαλείο κάτω από τον βλεννογόνο της κόγχης, εν συνεχεία αφαιρείται η περίσσεια του ιστού. Με αυτόν τον τρόπο η κόγχη συρρικνώνεται χωρίς να καταστρέφεται ο βλεννογόνος που είναι πολύ σημαντικός για τις λειτουργίες της μύτης καθώς ευθύνεται για το φιλτράρισμα. Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και για αυτό τον λόγο συνδυάζεται με άλλες ρινικές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα με την διόρθωση του ρινικού διαφράγματος. Αυτή τεχνική εξασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα και το χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με άλλες μεθόδους.
  • Η υποβλεννογόνια κογχοπλαστική εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που το κόκκαλο της κόγχης είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται μείωση. Η επέμβαση περιλαμβάνει υποβλεννογόνια αφαίρεση οστού μαζί με την περίσσεια του βλεννογόνου. Γίνεται με γενική αναισθησία και έχει άμεσο και αισθητικό αποτέλεσμα.

Τελευταία άρθρα από τον/την Τσολαρίδης Παύλος

Χαλινός γλώσσας
Χαλινός γλώσσας Ο χαλινός της γλώσσας είναι ένας μεμβρανώδης ιστός που βρίσκεται κάτω από την γλώσσα, που την βοηθάει να παραμένει στο κάτω μέρος του στόματος. Αν ο χαλινός είναι τόσο κοντός ώστε να…
Ροχαλητό - Υπνική άπνοια
Ροχαλητό - Υπνική άπνοια ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Το ροχαλητό είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο από την κοινωνική άποψη αλλά και από την ιατρική άποψη και τότε είναι…
Ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων (FESS)
Ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων (FESS) Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων (Functional Endoscopic Sinus Surgery - FESS) βασίζεται στην παραδοχή ότι ο βλεννογόνος των κόλπων αποκαθίσταται στο φυσιολογικό όταν…
Φλεγμονή αδενοειδών εκβλαστήσεων
Φλεγμονή αδενοειδών εκβλαστήσεων Η χρόνια φλεγμονή των αδενοειδών εκβλαστήσεων αποτελεί υπερπλασία του λεμφικού ιστού οφειλόμενη σε χρόνια φλεγμονή ή σε αλλεργία του ανώτερου αναπνευστικού.   Τα συμπτώματα που…

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

08/10/2016 - Νικόλαος Χ.
08/10/2016 - Νικόλαος Χ.
22/04/2016 - Δέσποινα Κ.
22/04/2016 - Δέσποινα Κ.
Αντώνιος Α.
Αντώνιος Α.
ORL ATHENS CLINIC
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ
ΩΡΛ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ AΘΗΝΩΝ
Το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της κλινικής Καρράς ORL ATHENS CLINIC είναι γνωστό ανάμεσα στους συναδέλφους ΩΡΛ , αφού ήταν και συνεχίζει να είναι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που βοήθησε και ακόμη βοηθά ασθενείς σε όλες τις δύσκολες κοινωνικές συγκυρίες στην πάροδο των χρόνων.