Η παρωτίδα είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος αδένας ο οποίος ευθύνεται για την παραγωγή σάλιου και βρίσκεται λίγο πιο κάτω και πιο μπροστά από το αυτί, στο πλάγιο τμήμα του προσώπου. Μερικές φορές αναπτύσσονται μέσα στη παρωτίδα κύστεις ή όγκοι. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται αφαίρεση μαζί με το τμήμα της παρωτίδας που βρίσκεται γύρω από την βλάβη. Τα πιο συχνά συμπτώματα που παρατηρούνται είναι η διόγκωση στην περιοχή του αδένα, η οποία αυξάνεται σε μέγεθος αργά με το πέρασμα μηνών. Δεν εμφανίζεται σε όλες τις περιπτώσεις ο πόνος ή η υπερβολική ευαισθησία της περιοχής.
Η κλινική συνιστά να κάνετε υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία και παρακέντηση για λήψη υλικού για βιοψία, προτού προχωρήσετε σε επέμβαση. Η τομή της επέμβασης είναι αρκετά μεγάλη και δεν εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος ακόμη και αν η βλάβη μπορεί να έχει μικρό μέγεθος,. Αυτό γίνεται για να εξαιρεθεί πλήρως η βλάβη σε υγιή όρια, να μην υπάρξει υποτροπή στο μέλλον και να μην προκληθεί βλάβη στο προσωπικό νεύρο που κινεί όλο το πρόσωπο. Στη παρωτιδεκτομή το προσωπικό νεύρο πρέπει να μείνει ακέραιο ανατομικά και λειτουργικά. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι απαραίτητο να βρεθεί το προσωπικό νεύρο και όλοι οι κλάδοι του, προκειμένου να προφυλαχτεί από κάθε κάκωση και να αφαιρεθεί συνολικά η πάθηση.
Για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος η επέμβαση διεξάγεται με την βοήθεια μεγέθυνσης ειδικών φακών ή μικροσκοπίου. Ενώ στην κλινική μας τα τελευταία χρόνια υπάρχει δυνατότητα να εφαρμόζεται το σύστημα ανίχνευσης και εντοπισμού του προσωπικού νεύρου και των κλάδων του για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Η επέμβαση ξεκινάει με τη τομή μπροστά από το αυτί και κατευθύνεται ημικύκλια προς τον τράχηλο. Εν συνεχεία ανευρίσκεται και παρασκευάζεται το προσωπικό νεύρο καθώς και όλοι οι κλάδοι του. Γίνεται αφαίρεση του όγκου μαζί με το τμήμα της παρωτίδας που τον περιβάλλει. Όλα σε απόλυτα υγιή όρια και ασφαλώς χωρίς να έρθει σε επαφή με τον ίδιο τον όγκο ο χειρουργός σας. Δεν πρέπει να γίνεται η εκπυρήνηση του όγκου για αποφυγή υποτροπής και τραυματισμού του προσωπικού νεύρου. Στην περίπτωση που υπάρχει προσβολή λεμφαδένων τραχήλου μπορεί να γίνει και αφαίρεση ομάδων τραχηλικών λεμφαδένων. Τέλος όλο το χειρουργικό παρασκεύασμα αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση και γίνεται συρραφή της τομής και τοποθέτηση μικρής παροχέτευσης.
Η επέμβαση έχει μόνιμο αποτέλεσμα, γίνεται υπό γενική αναισθησία και έχει διάρκεια από 2 έως 3 ώρες. Ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στην κλινική για δύο μέρες τουλάχιστον. Δεν προκαλεί πόνο παρά μόνο ένα μικρό τράβηγμα, ενώ προληπτικά λαμβάνονται τα αντιβιοτικά για τουλάχιστον 7 ημέρες. Η συγκεκριμένη επέμβαση δεν μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις παρά μόνο με λεμφαδενικό καθαρισμό, δηλαδή την επέμβαση αφαίρεσης λεμφαδένων μόνο στην περίπτωση που αυτό απαιτείται.